top of page
Пошук
  • childrenagainstwar

Pink Floyd ПОВЕРНУВСЯ ЩОБ ЗАСПІВАТИ НАШУ ЧЕРВОНУ КАЛИНУ. В ХОРІ — УКРАЇНСЬКІ ДІТИ!


Маленький золотоволосий хлопчик Леон заспівав гімн Січових Стрільців та став зірочкою інтернету: навіть запустив цілий співочий флешмоб. Користувачі соцмереж активно репостять відео з малим!

Пісня «Ой у лузі червона калина» стала гімном війни.

Першим у воєнних умовах її виконав Андрій Хливнюк, який перервав турне Америкою та долучився до тероборони столиці.

ЦЕЙ ТЕКСТ ПОВИНЕНН ЗНАТИ КОЖЕН!


Ой у лузі червона калина похилилася,

Чогось наша славна Україна зажурилася.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Марширують наші добровольці у кривавий тан

Визволяти братів-українців з ворожих кайдан.

А ми наших братів-українців визволимо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!


Не хилися, червона калино, маєш білий цвіт.

Не журися, славна Україно, маєш вільний рід.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Гей, у полі ярої пшениці золотистий лан,

Розпочали стрільці українські з ворогами тан!

А ми тую ярую пшеницю ізберемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!


Як повіє буйнесенький вітер з широких степів,

Та й прославить по всій Україні січових стрільців.

А ми тую стрілецькую славу збережемо,

А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Та заспівав так посеред Києва, що музичний блогер з ПАР The Kiffness зробив мегапопулярний ремікс. Відео набрало 4,5 мільйони переглядів!

От і українці почали й собі наспівувати: завзято та героїчно, як лідер «Бумбоксу». Малий Леон теж постійно співав, тож його батько вирішив записати відео для родинного архіву. Виклав в мережу на підтримку Андрія Хливнюка, коли співак отримав поранення під мінометним обстрілом.

 

Пісня об’єднала і українських зірок — Джамалу, Єгора Крутоголова, Наталю Могилевську, Дмитра Кадная та інших. Таке масове і потужне виконання завершило флешмоб. Серед вокалістів у відео — Леон.


Легендарний гурт Pink Floyd теж долучився до флешмобу. Музиканти вперше за 28 років записали нову композицію — на підтримку українського народу. Вони грають під вокал Хливноюка, а у відео — зворушливі кадри із дітьми. Та хор українських діток, які теж співають калину. Серед них і наш герой!

 

Хлопчик ще не усвідомлює популярності, продовжує займатися своїми дитячими справами, гратися зі старшим братиком. Його родина мешкала в Ірпені. 24 лютого поїхали у Васильків, за кілька днів війна вигнала їх з міста. Діти чули вибухи, чули, як пролітають літаки, тому реагують на дійсність не так, як у мирному житті. Батьки вірять, що після перемоги вони знову будуть посміхатися.


Родина зупинилася в селі Хмельницької області. Місцеві допомагали діткам, приносили свіжі молочні продукти. А зараз пишаються, що в їхньому селі живе справжня зірочка.

 

Ось так, у піснях, живе наш генетичний культурний код. А чи знали ви, що пісню «Ой у лузі червона калина» створили в далекому 1912? Над текстом працював директор та режисер театру «Руська Бесіда» Степан Чарнецький. Писав спеціально для постановки п'єси «Сонце Руїни» Василя Пачовського. Вона оповідала історію одного з найтрагічніших для українців періодів (друга половина XVII століття): це і розпад державності, і страшні війни… А Сонцем Руїни був Петро Дорошенко, який прагнув об'єднати Україну.


Пісню почув чотар Українських Січових Стрільців, командант сотні УСС, галицький військовий Григорій Трух. Він додав кілька куплетів — так пісня стала гімном Стрільців. До речі, дуже популярним.

Час йшов, а пісню тільки доповнювали. Наприкінці 1980 року «Ой, у лузі червона калина» отримала ще один куплет. Його додали українські дисиденти: композитор та диригент Леопольд Ященко і правозахисниця Надія Світлична.

2022 — історичний рік, коли «Калина» прозвучала знову: гучно, патріотично і сучасно, її співають по всій Україні й почули за кордоном. Особливо у виконанні наших маленьких сонечок, які несуть історичну пам'ять та культурний код справжніх українців.

11 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page