top of page
Пошук
  • childrenagainstwar

КИЇВСЬКА МАДОННА ЗІ СТОЛИЧНОГО МЕТРО

В одній з католицьких парафій у Неаполі «Київська мадонна» стала покровителькою України, до якої приносять квіти та запалюють свічки надії.

Про чудодійну силу ікони Богородиці з немовлям відомо немало: під час правління князя Боголюбського дивом були врятовані люди з-під завалів золотих воріт у Володимирі; жінки, яким ставили діагноз безпліддя, народжували; воїни рятувалися з кривавих битв.

Молитви до Богородиці мають особливу силу. Багато людей отримують духовне й тілесне зцілення. Навіть у літописах стверджують, що дружина князя Андрія тяжко мучилася і більше двох днів не могла звільнитися від тягаря. Коли князь відстояв службу, омив ікону водою, а воду відправив княгині, то та, зробивши єдиний ковток, швидко одужала і народила здорову дитину.


Культ Богородиці «Годувальниці», мабуть, є найстарішим з культів Пресвятої Діви у християнстві. Найдавніше зображення датують серед. ІІ ст. н. е. (Рим, катакомби св. Прісцилли). Серед відомих картин – «Мадонна Літта» Леонардо да Вінчі, Богородиця «Млекопитательниця» (Візантія) тощо. В Україні список Богородиці «Годувальниці» датується кінцем ХІХ ст.. Ці ікони є популярними серед українських матерів, адже до «Годувальниць» вони звертаються з проханням послати побільше молока, дати захисту та здоров’я дитині.

Ми ж просимо в Богородиці миру для України, захисту нашим батькам, синам, братам – нашим оборонцям. Даруй Божої закрили нашим дітям та всій Україні!

Та це ще не все. Історія має продовження. На сторінці Української діаспори у фейсбуці розповіли, що світлину опублікував консультант ватиканського секретаріату у справах комунікацій Джеймс Мартін. А незабаром вона стала іконою у католицькому храмі Неаполя.

Містяни в молитвах про закінчення війни в Україні приходять до неї, запалюють лампадки, приносять квіти. Ось так звичайна киянка та її немовля стали символом незламності та відважного духу українців.


Фото жінки, яка годує немовля у київській підземці, облетіло мережею майже весь світ. В об’єктив камери їх зазняв угорський журналіст видання TelexАндраш Фьольдеш.

На фото – 27 річна киянка Тетяна, котра ще в перші дні війни ховалася від російських бомбардувань та рятувала своє дитя. Вона годувала тримісячну дочку, сидячи на підлозі однієї зі станцій метро.

Цим знімком надихнулася художниця з Дніпра Марина Соломеннікова й створила з нього ілюстрацію «Київська мадонна у метро».

14 переглядів0 коментарів
bottom of page