top of page
Пошук
  • childrenagainstwar

ПАМ'ЯТІ ЗАГИБЛИХ У МАРІУПОЛІ


Маріуполь зараз є найгарячішою точкою, де відбуваються килимові бомбардування російськими загарбниками. Місто намагаються буквально зрівняти з землею. З 1 березня воно; перебуває у блокаді, а з 3-го у місті немає електрики, води, газу, опалення та мобільного зв'язку. Сюди неможливо доставити продукти та ліки, це гуманітарна катастрофа. Уже не залишилось жодного будинку, який би не зазнав пошкоджень чи зруйнувань.

Нагадаємо, що внаслідок бомбардування 16 березня російським літаком у драматичному театрі Маріуполя загинуло близько 300 людей. Перед нападом у театрі було приблизно 600 людей.


«Взуття на річці Дунай» — меморіал на згадку про жертви Голокосту, встановлений в 2005 на березі Дунаю в Будапешті.

Масові розстріли євреїв у Будапешті проводилися вкінці 1944 — початку 1945 року членами угорської нацистської партії «Схрещені стріли». Щоб не займатися похованням, нацисти розстрілювали жертв на березі річки. Щоб зекономити кулі, людей сковували ланцюгом по 50-60 осіб. Стріляючи тільки в першого — падаючи, він тягнув за собою інших.

Євреїв привозили до дунайської набережної на вантажівках, наказували зняти взуття і відвозили на баржах у невідомому напрямку. Залишене на набережній взуття йшло на продаж або використовувалося фашистами для власних потреб.


«Сьогогдні в Будапешті відбулася акція вшанування пам‘яті загиблих у Маріуполі, де Росія влаштувала варварство, якого Європа не знала з часів Другої світової війни.
Акція в Будапешті відбулася біля меморіалу «Взуття на березі Дунаю», який вшановує пам’ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття.
Сьогодні поруч із бронзовою скульптурою з’явилося 300 пар ношеного взуття. В пам‘ять про щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута нелюдами на сховище у Драматичному Театрі в центрі Маріуполя.
Активістів на цю акцію надихнула промова Президента Зеленського. Кілька днів тому він згадував це особливе місце у зверненні на саміті ЄС. Він закликав усвідомити, що звірства росіян в Маріуполі зараз, у 21 сторіччі, нічим не відрізняються від звірств нацистів у Будапешті в 1944-1945 роках. Цей заклик відгукнувся в серцях не лише українців, але і багатьох європейців та угорців.
Меседж України простий. Європейські лідери з року в рік повторюють «Ніколи знову». Але історія вже повторюється, просто зараз, на наших очах. Тому зараз мало співчувати, потрібно конкретними справами довести, що справді «Ніколи знову».
А для цього ми закликаємо партнерів: запровадьте ще більше ще жорсткіших санкцій, дайте Україні усю необхідну зброю, заженіть Росію в ще глибшу ізоляцію, підтримуйте Україну в усьому до самої нашої перемоги.
Спільними зусиллями українські влада та суспільство доносять цей сигнал до всіх столиць і всіх світових лідерів.
Я вдячний Українська асоціація «Єдність», нашому посольству, всій українській громаді та організаторам за цю важливу акцію», — написав у своєму ФБ Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.
7 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page