top of page
Пошук
  • childrenagainstwar

ІСТОРІЯ НАПИСУ "ДІТИ"

В напис ДІТИ на білому папері влучило три кулі...

Буча. Розстріляна автівка. В напис ДІТИ на білому папері влучило три кулі. На кладовищі автомобілів багато розстріляних машин з такими написами. Вони не зупинили окупантів, не врятували родини, які хотіли виїхати.


Маріуполь. Драмтеатр. Будівля та сховище стали прихистком для маріупольців. У бомбосховищі вже не залишалося місця, тож вони ночували в концертних залах, на поверхах. Поруч із театром була польова кухня. На асфальті містяни білою фарбою написали ДІТИ. Так, що видно із супутника.

Бомба потрапила в концертну залу. Там було найтепліше, найбільше людей. Сотні загиблих… Коли виводили дітей, їм закривали очі, наказували не озиратися.






Світ, безперечно, стурбований жорстокістю рашистів. Біля Державної опери Відня напис ДІТИ виклали білими мішками. У Празі слово виклали свічками. Пам'ять загиблих вшанувати і в польському Щецині, навпроти театру сучасного мистецтва зробили напис ДІТИ білою фарбою.

Експерти виділяють найгірші воєнні злочини, вчинені з дітьми:

  • вбивство дітей - не можна виправдати жодним чином;

  • залучення до участі у військових діях;

  • сексуальна експлуатація дітей;

  • захоплення навчальних закладів та облаштування в них військових об'єктів;

  • залучення дітей до облаштування військових об'єктів;

  • використання дітей як “живого щита”.

Понад 150 українських дітей загинули за період повномасштабного вторгнення.


Основний принцип міжнародного гуманітарного права: під час збройних конфліктів головною турботою тих, хто воює, залишається захист жертв війни, це і цивільне населення. Та запобігти злочинам неможливо. Під час війни порушуються всі права дитини, попри те, що Конвенція про права дитини закликає держави, які воюють, дотримуватися норм гуманітарного права. Гуманітарне право передбачає людяність. Попри те, що міжнародно-правових норм багато, рашисти залишаються нелюдами, яким закони не потрібні. Вони вчиняють серйозні воєнні злочини.

У Римському Статуті Міжнародного кримінального суду воєнні злочини стоять поруч із геноцидом, агресією та злочином проти людяності.



Діти потребують захисту. В Україні ситуацію регулює ЗУ “Про охорону дитинства”. Згідно із ним, держава зобов’язана вживати всіх необхідних заходів для забезпечення захисту постраждалих дітей, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї (зокрема розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон).


Всі винні у злочинах проти дітей постануть перед правосуддям. До відповідальності притягнуть не країну, а окремих людей. Зокрема і тих, хто віддав наказ скинути бомбу на сховище із написом ДІТИ.

9 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page